Flag

Vianočná čokoládovo-pomarančová torta

asi 8 porcií
Stredne náročné
120
Čokoládové cesto á la Sacher s lahodným krémom zo Zlatého klasu Dr. Oetker. To všetko s podtónom voňavého pomaranča.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na korpus
6 ksvajce
160 gcukor práškový
110 gmúka hladká
50 gmandle mleté
polovica balíčkaKypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
štipkasoľ
200 gčokoláda horká s pomarančovou kôrou
200 gmaslo
Na náplň
2 balíčkyZlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
750 mlmlieko
160 gmaslo
120 gcukor práškový
1 balíčekVanilkový cukor Dr. Oetker
100 gčokoláda horká
1 PLrum tuzemský
2 PLpomarančová šťava
1 kspomaranč
200 mlrum
Na polevu
40 gsmotana na šľahanie (33%)
45 gčokoláda horká
0,5 KLmaslo
Ešte potrebujeme
tortová forma s odnímateľným okrajom s priemerom 21 cm
elektrický ručný šľahač
Picture - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
Picture - Vanilkový cukor Dr. Oetker
1

Formu s odnímateľným okrajom s priemerom 21 cm jemne vymastíme a na dno prichytíme papier na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme zmäknuté maslo. Čokolády rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do žĺtkovej zmesi. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Múku, mandle a kypriaci prášok premiešame. Do žĺtkovej zmesi na striedačku metličkou pridávame sneh a sypkú zmes. Cesto vylejeme do formy, urovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Počas pečenia môžeme teplotu znížiť na 160°. Pečieme asi hodinu, resp. dovtedy, kým torta nie je prepečená aj v strede, čo zistíme pomocou testu špajľou.

Doba pečenia: asi 60 minút

Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

2

Hotový korpus necháme vychladnúť. Ak vznikne v strede „kopček“, zrežeme ho dorovna. Korpus na dvakrát prekrojíme, aby sme získali tri rovnaké časti.

3

Pripravíme si krém. Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť a vymiešame ho s práškovým cukrom. Zlaté klasy uvaríme v mlieku spolu s vanilkovým cukrom. Puding odstavíme a necháme ho vychladnúť, pričom ho nezabúdame miešať, aby sa nevytvorila koža. Čokoládu roztopíme nad parou. Vmiešame ju k maslu a po častiach zašľaháme aj vlažný puding. Dochutíme 2 lyžicami pomarančovej šťavy a troškou rumu. Krém dáme na chvíľu zachladiť.

4

Korpusy navlhčíme šťavou z polovice pomaranča, do ktorej primiešame rum. Pokvapkáme aj vrchný korpus z vnútornej strany. Spodný korpus natrieme krémom, poukladáme pomaranč nakrájaný nadrobno, priklopíme stredný korpus a postup zopakujeme. Položíme vrchný korpus, jemne pritlačíme a celú tortu potrieme krémom, ktorý nám ostal. Boky zotrieme stierkou, aby sa vytvoril efekt polonahej torty. Dáme do chladničky. Smotanu zohrejeme v kastróliku tesne pod bod varu. Vmiešame do nej nalámanú čokoládu aj maslo, kým sa nerozpustia. Nalejeme na vrch torty tak, aby stekala po bokoch torty. Opäť dáme zachladiť a ozdobíme.