SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Vianočné poleno s mandarínkami

(0)
0 0 5
Hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie!
    (Nepodarilo sa)
    (Poznám lepšie)
    (Dobrôtka)
    (Skvelý recept)
    (Fantastické!)

Luxusný dezert ako z francúzskej cukrárne.

8 porcií

pre zkúsených 60 minut

Prísady

Prísady

na recept Vianočné poleno s mandarínkami

Na náplň:

2 ks kompót mandarínkový (po odkvapkaní 175 g)
1 plátok Želatína v plátkoch Dr. Oetker
100 ml šťava z kompótu

Na krokant:

80 g čokoláda mliečna
150 g lieskovo-orieškový krém
120 g orechy nasekané opražené (napr. lieskové, vlašské, kešu, para)

Na korpus:

60 g mandľová múčka
60 g cukor práškový
10 g múka hladká
kôra z 2 chemicky neošetrených mandarínok
2 vajce
2 ks bielok

Na penu:

400 g čokoláda mliečna
300 ml smotana na šľahanie (33%)
90 ml mlieko
100 ml smotana na šľahanie (33%)
2 ks žĺtok
20 g cukor
100 ml smotana na šľahanie (33%)

Na ozdobenie:

mandarínky
brusnice
orechy nasekané

Ešte potrebujeme:

forma na srnčí chrbát (30 × 10 cm)
elektrický ručný šľahač
plech na pečenie (20 x 30 cm)
forma alebo rámček (10 × 30 cm)

preparation

príprava

1

Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želatínu necháme v šťave napučať a rozpustiť podľa návodu na obale. Pridáme odkvapkané mandarínky, odstavíme a necháme stuhnúť.

2

Na prípravu krokantu nalámeme čokoládu do kastrólika a vo vodnom kúpeli ju rozpustíme. Odstavíme a vmiešame krém z lieskových orieškov a orechy. Krokant nalejeme do formy alebo rámčeka vyloženého papierom na pečenie a uhladíme. Odložíme asi na hodinu do mrazničky stuhnúť.

3

Na prípravu sušienky v mise zmiešame mandľovú múčku s cukrom, múkou a kôrou. Pridáme žĺtky. Z bielkov vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do zmesi. Cesto nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C

Plynová rúra: 170 °C

Doba pečenia: 10 Minút

4

Sušienku necháme vychladnúť.

5

Na prípravu peny čokoládu nalámeme do kastrólika, a vo vodnom kúpeli ju rozpustíme a odstavíme. V mise vyšľaháme smotanu (300 ml) elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V kastróliku zohrejeme mlieko so smotanou (100 ml). V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Prilejeme mlieko so smotanou a krátko vyšľaháme. Potom nalejeme späť do kastrólika a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom vmiešame do rozpustenej čokolády a vymiešame dohladka. Zmes prelejeme do vyššej nádoby, prilejeme smotanu (100 ml) a metličkou vymiešame. Nakoniec zľahka vmiešame ušľahanú šľahačku.

6

Do formy vyloženej potravinárskou fóliou nanesieme ¾ čokoládovej peny. Do stredu nanesieme náplň z mandarínok a prikryjeme sušienkou. Potom nanesieme zvyšok peny a ukončíme krokantom. Formu odložíme minimálne na 5 hodín do chladničky.

7

Dezert vyklopíme z formy na podnos, stiahneme potravinársku fóliu a dozdobíme mandarínkami, brusnicami a orechami.

Nutričné hodnoty na recept Vianočné poleno s mandarínkami

Na porciu/ kus Na 100 g / ml
Energia 3638 kJ
869 kcal
1461 kJ
349 kcal
Tuk 61.60 g 24.74 g
Sacharidy 56.78 g 22.80 g
Bielkoviny 13.96 g 5.61 g