
Makovo-medové kocky
Zloženie
Príprava:
Na prípravu medového cesta v mise zmiešame múku so sódou a cukrom. Pridáme vajce, maslo a med a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme asi 30 minút odpočívať.
Na prípravu makového cesta v mise vyšľaháme vajce s cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme maslo, mlieko, šťavu, múku zmiešanú so sódou, kôrou a makom a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 15 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
Necháme vychladnúť.
Medové cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu vyvaľkáme na plát 20 x 30 cm. Pláty prenesieme na papiere na pečenie a na dnách plechu postupne upečieme pri rovnakej teplote 15 minút. Necháme vychladnúť.
Na prípravu krému uvaríme Zlatý klas z mlieka a cukru podľa návodu na obale. Odstavíme a za občasného zamiešania necháme úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s vanilkovou pastou a rumom dohladka a postupne zašľahávame vychladnutý Zlatý klas.
Na potretie zmiešame v miske džem s rumom a zahrejeme ho v mikrovlnke. Medový plát potrieme polovicou džemu a nanesieme polovicu krému a uhladíme. Zakryjeme makovým plátom, ktorý potrieme zvyšným džemom a nanesieme zvyšný krém a uhladíme. Zakryjeme druhým medovým plátom, povrch plátu pokvapkáme citrónovou šťavou a vložíme do chladničky stuhnúť. Potom koláč zaťažíme a necháme najlepšie cez noc v chladničke.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale. Vmiešame do nej kokosový olej a maslo a dôkladne premiešame. Povrch koláča potrieme polevou a posypeme makom.
Súvisiace recepty

Éclairs s citrónovou polevou

Černicová torta

Višňovo-makový závin

Parížsky čokoládový tunel

Makovo slivková štrúdľa

Makovo-orechové mini bábovky s vanilkovým krémom
