
Makový závin so slivkami
Zloženie
Príprava:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujemedohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.
Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 35 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.
Súvisiace recepty

Maková torta s limetkovo-citrónovou náplňou

Rebarborový koláč s mandľami

Plnené orechy

Juhoslovanský krémeš

Makový chlebíček s tvarohom a citrónovou polevou

Makrónky
