Flag

Mrveničkový koláč s lekvárom

asi 24 porcií
Stredne náročné
45
ku káve
Zloženie
Príprava
Náš tip
V prípade potreby je možné koláč aj zamraziť.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na mrveničkové cesto
230 gmúka hladká
50 gcukor práškový
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
1 balíčekŠkoricový cukor Dr. Oetker
150 gmaslo
Na cesto
380 gmúka hladká
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
soľ
75 gcukor práškový
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
150 mlmlieko polotučné vlažné
50 gmaslo rozpustené
1 ksvajce
Na náplň
250 gslivkový lekvár
2 zarovnané PLmlieko polotučné
Na ozdobenie
1 balíčekPoleva v prášku aróma citrón Dr. Oetker
Ešte potrebujeme
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
Picture - Škoricový cukor Dr. Oetker
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
Picture - Poleva v prášku aróma citrón Dr. Oetker
1

Na prípravu mrveničky v mise zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a škoricovým cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme mrveničku.

2

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

3

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu cesta na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm. Plát nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto nanesieme lekvár a rovnomerne rozotrieme. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm a opatrne položíme na lekvár. Na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou, potrieme mliekom a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 35 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

4

Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou podľa návodu na obale a ešte horúci koláč prikrášlime.

5

Koláč necháme vychladnúť.

Náš tip

  • V prípade potreby je možné koláč aj zamraziť.