Z vnútra krabičky vystrihneme ostrými nožnicami šablónu na prípravu chalúpky. Vystrihneme aj okienka a srdcia na štítoch. Dvere vystrihneme, ale ponecháme ich ako šablónu.
Obsah vrecúška so zmesou na prípravu cesta vysypeme na dosku, pridáme 10 g zmäknutého tuku, 1 kávovú lyžičku medu, 1 vajce a ručne vypracujeme cesto. Ak sa cesto lepí ( väčšie vajce, väčšia lyžička medu ) pridáme 1-2 polievkové lyžice hladkej múky.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 - 5 mm a podľa šablóny, ostrým nožom vykrajujeme jednotlivé diely chalúpky bez otvorov na okná,srdcia a dvere.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, priložíme šablónu na hladkú stranu cesta bez otvorov na okná,srdcia a dvere. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, priložíme šablónu na hladkú stranu cesta a ostrým nožom vykrojíme otvory na okná ,srdcia a dvere. Vykrojené dvere upečieme. Do miest, ktoré sú na šablóne vyznašené pre otvory na stuhy, pichneme špajdlu.
Rúru dobre predhrejeme a upečieme jednotlivé diely chalúpky.
Doba pečenia: asi 10 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Chalúpku ihneď po upečení potrieme bielkom a na čerstvo natretú strechu nalepíme snehové vločky.
Po vychladnutí odstránime špajdle, ktorými mierne zakrúžime a tým zväčšíme otvory na stuhy. Podľa obrázku tri zo štyroch strán zviažeme stužkami k sebe a položíme na stôl. Pomocou tubičky ozdobíme chalúpku podľa vlastnej fantázie a zdobenie necháme zaschnúť.
Chalúpku postavíme a zviažeme poslednú stranu. Zviažeme strechu a položíme na postavenú chalúpku. Hotovú chalúpku postavíme na tvrdý podklad, dozdobíme a prilepíme ostatné vločky.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie