Na prípravu cesta škvarky rozomelieme najemno. V mise zmiešame múku s droždím a soľou. Pridáme vajce, živočíšny tuk alebo maslo, mlieko a škvarky a vypracujeme dohladka.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm a trikrát ho preložíme. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky kysnúť.
Vyberieme z chladničky, poprášime múkou, jemne rozvaľkáme a opäť trikrát preložíme, toto zopakujeme ešte raz, takže cesto v chladničke kysne 3 × 30 minút. Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Pomocou formičky vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte pri izbovej teplote asi 20 minút kysnúť.
Potom pagáče potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá