Zavárame krok za krokom

Nebojte sa pripraviť si vlastný domáci poctivý džem z čerstvého ovocia! S naším jednoduchým postupom zistíte, že zaváranie nie je žiadna veda!

 

Čo sa s nami naučíte?

  1. Vypočítať množstvo ovocia a zeleniny pre jednotlivé recepty
  2. Ako uvariť džem v 5 krokoch?
  3. Čo je to želírovacia skúška?
  4. Ako správne skladovať zaváraniny?

 

 

      

Zavárame krok za krokom na stiahnutie

Ako zavárať

1

Plánovač množstva ovocia

V receptoch na zaváranie sa vždy používa pripravené (t. j. umyté a očistené, prípadne odkôstkované) ovocie a zelenina. Každý druh zeleniny však obsahuje podľa odrody rôzny podiel odpadu. Ak chceme zistiť, koľko ovocia či zeleniny potrebujeme na recept, môžeme uvedené množstvá vynásobiť faktorom. Tento faktor zohľadňuje priemerný podiel odpadu.
Množstvo ovocia, príp. zeleniny, si môžete rýchlo a jednoducho vypočítať pomocou našej zaváracej kalkulačky.

2

Ako uvariť džem v 5 krokoch

  • Ovocie starostlivo umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Eventuálne poškodené miesta a stopky, jadrá, kôstky atď. odstránime. Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo rozmixujeme na kašu, odvážime.
  • Nakrájané ovocie vložíme do veľkého hrnca so širokým dnom. Ak použijeme prípravok Gelfix, najprv ho zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru z odváženého množstva cukru, potom premiešame s ovocím. Ak použijeme želírovací cukor, zmiešame odvážené ovocie priamo s ním.
  • Použitie Gelfixu: Všetko privedieme za stáleho miešania na silnom plameni do varu a 1 minútu dôkladne povaríme. Len čo sa všetko za stáleho miešania varí, pridáme zvyšok cukru. Zmes za stáleho miešania opäť privedieme do varu, varíme 5 minút a odložíme zo sporáka. Prípadnú penu odstránime.
    Použitie želírovacieho cukru: Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Prípadnú penu odstránime.
  • Urobíme želírovaciu skúšku.
  • Hotovú zaváraninu ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov a uzatvoríme viečkami. Poháre necháme asi 5 minút stáť dnom nahor.

     

   

3

Čo je to želírovacia skúška

Želírovacia skúška ukáže, či ovocná hmota v priebehu chladnutia dostatočne stuhne, teda či je schopná dostatočne „želírovať“. Na tento účel nanesieme 1 – 2 kávové lyžičky horúcej zaváraniny na malý tanierik, ktorý sme predtým krátko nechali v chladničke. Pokiaľ vzorka zhustne, resp. stuhne do 5 minút, stuhne dostatočne aj zvyšok džemu, marmelády alebo želé v pohároch. Ak si prajeme, aby hmota stuhla viac, jednoducho zamiešame do horúcej zmesi 1 – 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker podľa návodu na obale. Zopakujeme želírovaciu skúšku a až potom plníme do pohárov. 

Džem, marmeláda alebo želé sa najprv môžu zdať málo husté, želírovací proces v pohároch však môže trvať až jeden týždeň alebo aj dlhšie.

4

Ako správne skladovať zaváraniny

Zavarené poklady uchovávame na chladnom a tmavom mieste. Budú tak chránené o. i. pred zmenou farby.
Načaté poháre najlepšie uchováme v chladničke, pretože pri odoberaní z pohára sa môže poškodiť pevná štruktúra zaváraniny a môže začať vystupovať šťava. Trvanlivosť zaváranín je minimálne rok. Zaváraniny po pridaní byliniek, orieškov alebo korenia vydržia približne 6 mesiacov.

Tipy na prípravu

Videorecept – Jahodový džem s vanilkou

Nič sa nevyrovná poctivému domácemu džemu! V novom videu Dr. Oetker sa naučíte, ako rýchlo a jednoducho vykúzlite vynikajúci Jahodový džem s vanilkou. Taktiež sa dozviete, ako postupovať, pokiaľ vám džem nestuhne, alebo ako si pripraviť džemy so 73 % podielom ovocia!

 

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem.

Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Váš súhlas výslovne zahŕňa aj súhlas s možnosťou transferu údajov do USA v zmysle článku 49 GDPR resp. § 51 Zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov, pričom tu môžete získať aj podrobnejšie informácie o prenose údajov technologickým dodávateľom/ poskytovateľom a partnerom v USA. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Taktiež využívame technologických  poskytovateľov, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Taktiež spolupracujeme s partnermi, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.

Áno

Nie