Metrový koláč

(0)
5 1 5
Hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie!
    (Nepodarilo sa)
    (Poznám lepšie)
    (Dobrôtka)
    (Skvelý recept)
    (Fantastické!)

Osvedčená klasika, pripravená na tri spôsoby zo Zlatého klasu Dr. Oetker. Autorkou receptu je pani Alenka, výherkyňa súťaže Pečenie spája generácie.

asi 30 porcií

stredná obťažnosť 90 minút

Prísady:

Prísady:

na recept Metrový koláč

Na cesto:

5 ks bielok
5 ks žĺtok
280 g cukor
100 ml voda teplá
100 ml olej
1 balíček Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
300 g múka hladká
1 balíček Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
2 zarovnané PL Holandské kakao Dr. Oetker

Na náplň:

1,5 balenia Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
600 ml mlieko
2 balíčky Vanilkový cukor Dr. Oetker
5 zarovnaných PL cukor
300 g maslo zmäknuté
100 g cukor práškový
2 ks banán
50 g kokos strúhaný
1 KL Aróma rumová Dr. Oetker
50 g orechy mleté

Na polevu a ozdobenie:

2 balíčky Poleva mliečna Dr. Oetker
trochu kokos strúhaný
trochu orechy mleté
1 ks banán menší nakrájaný na plátky

Okrem toho potrebujeme:

elektrický ručný šľahač
forma srnčí chrbát (30 x 11 cm)
papier na pečenie

preparation

príprava

1

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, ku ktorej potom pridáme vodu, olej, kôru a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta nanesieme do formy vyloženej papierom na pečenie. Do zvyšného cesta vmiešame kakao a nanesieme do druhej formy vyloženej papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Doba pečenia: asi 30 minút

2

Korpusy necháme vychladnúť.

3

Krém uvaríme z 1 a ½ balíčka Zlatého klasu so 600 ml mlieka, vanilkovým cukrom a cukrom podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a vyšľaháme dohladka. Náplň rozdelíme na 3 časti a do jednej vmiešame vidličkou roztlačené banány, do druhej kokos a arómu a do tretej najemno pomleté orechy.

4

Korpusy vyklopíme z foriem, stiahneme papier na pečenie a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Prvým krémom natrieme tretinu plátkov (asi 10 ks tmavých a 10 ks svetlých), pričom ich lepíme k sebe vždy striedavo tmavý a svetlý. Zvyšným krémom potrieme vrch a boky koláča. Rovnako postupujeme aj s druhým a tretím krémom. Nakoniec všetky tri koláče dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť.

5

Polevy rozpustíme podľa návodu na obale a koláče polejeme. Kým je poleva mäkká ozdobíme koláč s banánovým krémom plátkami banánov, kokosový strúhaným kokosom a orechový mletými orechmi. Polevu necháme stuhnúť.

6

Metrový koláč krájame ostrým a horúcim nožom na rezy v 45° uhle, aby sa v reze vytvoril typický pruhovaný vzor.

Príbeh druhého víťazného receptu zo súťaže Pečenie spája generácie, ako ho vyrozprávala jeho autorka, Alenka: „Tento recept sa v našej rodine považoval za sviatočný. Keď bola oslava alebo sviatky, tak som sa naň vždy veľmi tešila. A tak to bolo aj v manželovej rodine. Ak robila jeho babička oslavy, často tam bol tento zákusok. U nás sme ho však povýšili na bežný koláč, ktorý si urobíme kedykoľvek, aby sme zaspomínali. Pôsobí komplikovane, ale je jednoduchý a úžasný. Objavili sme dokonca jeho rôzne varianty.“

Nutričné hodnoty na recept Metrový koláč

Na porciu/ kus Na 100 g / ml
Energia 1189 kJ
284 kcal
1465 kJ
350 kcal
Tuk 17.84 g 22.02 g
Sacharidy 24.99 g 30.85 g
Bielkoviny 2.98 g 3.68 g
Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie