Flag

Ricottový koláč s ríbezľami

12 porcií
Stredne náročné
120
Obľúbený tvarohový koláč bez korpusu hravo pripravíte so Zlatým klasom Dr. Oetker. S ríbezľami bude neodolateľný!
Zloženie
Príprava
Náš tip
Koláč môžeme pripraviť aj s korpusom, na ktorý budeme potrebovať 150 g rozdrvených maslových sušienok (najľahšie rozdrvíme v pevnom vrecku dreveným valčekom) a 80 – 100 g roztopeného masla. Zmes utlačíme na dno formy, vystlanej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri na 160 °C, vychladíme a naplníme tvarohovou náplňou pripravenou podľa návodu a postupujeme podľa popisu.
Náš tip
Ricottu môžeme nahradiť 400 g mäkkého tvarohu a 100 g kyslej smotany.
Náš tip
Aby voda počas pečenia nepresakovala do cesta, odporúčame formu dôkladne obaliť alobalom.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
500 gricotta
250 gtvaroh jemný krémový
150 gcukor
1 PLcitrónová šťava
1 KLFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
1 KLVanilková pasta Dr. Oetker
3 ksvajce
1 balenieZlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
Na polevu a ozdobenie
125 gríbezle červené
Okrem toho potrebujeme
elektrický ručný šľahač
tortová forma (Ø 24 cm)
papier na pečenie
plech na pečenie väčší hlboký
alobal
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
1

V hlbšej mise elektrickým ručným šľahačom rozmiešame ricottu a tvaroh. Pridáme cukor, citrónovú šťavu a kôru a vanilkovú pastu a šľaháme pri nízkych otáčkach asi 3 minúty. Postupne pridáme vajcia izbovej teploty a ručne vareškou zamiešame do tvarohovej zmesi. Nakoniec do cesta pridáme Zlatý klas a dôkladne premiešame.

2

Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a prebytočný papier odstrihneme nožnicami.

3

Tvarohovú zmes vylejeme do pripravenej tortovej formy. Formu chytíme do oboch rúk a zľahka s ňou niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, čím odstránime prebytočný vzduch, ktorý môže byť v ceste.

4

Rúru vyhrejeme na 160 stupňov. Tortovú formu vložíme do hlbokého plechu a tesne pred vložením do rúry do plechu opatrne nalejeme horúcu vodu (napr. z rýchlovarnej kanvice) do výšky asi 3 cm.

5

Plech s koláčom vložíme do rúry a necháme piecť asi 10 minút.

Doba pečenia: asi 10 minút

Elektrická rúra: 160 °C

Teplovzdušná rúra: 140 °C

6

Potom teplotu znížime na 110 °C a dopečieme, kým cesto nebude stuhnuté, ale v strede stále mierne trasľavé.

Doba pečenia: asi 25 minút

Elektrická rúra: 110 °C

Teplovzdušná rúra: 100 °C

7

Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom  odložíme ešte aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čerstvými ríbezľami alebo iným bobuľovým ovocím.

Náš tip

  • Koláč môžeme pripraviť aj s korpusom, na ktorý budeme potrebovať 150 g rozdrvených maslových sušienok (najľahšie rozdrvíme v pevnom vrecku dreveným valčekom) a 80 – 100 g roztopeného masla. Zmes utlačíme na dno formy, vystlanej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri na 160 °C, vychladíme a naplníme tvarohovou náplňou pripravenou podľa návodu a postupujeme podľa popisu.
  • Ricottu môžeme nahradiť 400 g mäkkého tvarohu a 100 g kyslej smotany.
  • Aby voda počas pečenia nepresakovala do cesta, odporúčame formu dôkladne obaliť alobalom.