Flag

Plnený perník

asi 24 ks
Stredne náročné
75
Medová tradícia s Perníkovým korením Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na náplň
250 gslivky sušené najemno nasekané
50 gdatle nasekané
50 gkandizovaná citrónová kôra najemno nasekaná
50 gkandizovaná pomarančová kôra najemno nasekaná
1 balíčekFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
1 balíčekFinesse Pomarančová kôra strúhaná Dr. Oetker
50 ghrozienka
80 gorechy lieskové nasekané
5 PLrum
šťava z jedného pomaranča
Na cesto
550 gražná múka
1 KLSóda bikarbóna Dr. Oetker
200 gcukor práškový
štipkasoľ
1 balíčekVanilkový cukor Dr. Oetker
1 balíčekPerníkové korenie Dr. Oetker
5 ksvajce
150 gmed tekutý
70 gmaslo zmäknuté
5 PLrum
Na potretie a obloženie
1 ksvajce
1 PLmlieko
mandle lúpané
višne alebo brusnice kandizované
kôra pomarančová a citrónová kandizovaná
Ešte potrebujeme
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
Picture - Finesse Pomarančová kôra strúhaná Dr. Oetker
Picture - Sóda bikarbóna Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukor Dr. Oetker
Picture - Perníkové korenie Dr. Oetker
1

Na prípravu náplne zmiešame v mise slivky s datľami, kôrou, hrozienkami a orechmi. Pridáme rum, šťavu, zamiešame a necháme do druhého dňa v chladničke macerovať.

2

Na prípravu cesta zmiešame v mise múku so sódou, cukrom, soľou, vanilkovým cukrom a korením. Pridáme vajcia, med, maslo a rum a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na 30 minút do chladničky.

3

Cesto rozdelíme na rovnaké polovice. Obidve polovice cesta na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme pomocou valčeka na plát 30 ×40 cm. Jeden plát prenesieme na dno vymasteného plechu. Plát potrieme rovnomerne náplňou a zakryjeme druhým plátom.

4

Povrch potrieme rozšľahaným vajcom v mlieku pomocou štetca alebo maslovačky. Ozdobíme mandľami, višňami alebo brusnicami a kôrou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 25 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

5

Perník necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.