
Domáce kváskové žemličky
Zloženie
Príprava:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom. Pridáme žĺtok, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely. Vždy z troch dielov vytvoríme valčeky a spletieme ich do vrkoča. Konce každej žemličky stlačíme a podstrčíme pod ňu, aby sa nám nerozplietla. Žemličky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
Povrch každej žemličky potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme soľou a makom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 200 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 180 °C
Žemličky necháme schladnúť.
Súvisiace recepty

Syrové zemiakové placky

Chlebík s pestom z medvedieho cesnaku

Makové semienkové bochníčky

Kuracie kúsky v horčicovej omáčke

Dipy s Creme VEGA

Halloweenska mini pizza
