Hrušky umyjeme, vykrojíme jadrovníky, časť odšťavíme v odšťavovači, odmeriame 600 ml šťavy. Ďalšie hrušky umyjeme, olúpeme, vykrojíme jadrovníky a dužinu nakrájame na drobné kúsky. Odvážime 300 g. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Na prípravu želé do hrnca nasypeme cukor a zalejeme trochou vody. Na miernom ohni necháme cukor rozpustiť a postupne skaramelizovať. Dávame pozor, aby sa nespálil. Odstavíme a necháme trochu schladnúť. Za stáleho miešania pridáme šťavu. Gelfix zmiešame s trstinovými cukrami, pridáme ku šťave, dôkladne premiešame, privedieme do varu a asi 1 minútu povaríme. Pridáme nakrájané hrušky, zmes opäť privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho želé kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak želé nie je po vychladnutí dostatočne tuhé, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Hotové želé odstavíme, odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie