Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme maslo a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na 30 minút do chladničky.
Na prípravu náplne uvaríme puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Hrušky olúpeme, odstránime jadierka a vykrojíme asi 6 guličiek a odložíme ich bokom. Zvyšok hrušiek nakrájame na malé kúsky. Vložíme do misky a vmiešame do nich na menšie kúsky nakrájané orechy.
Cukor vložíme do hrnca. Pridáme vodu a zvaríme na karamel. Akonáhle sa zafarbí do hneda, pridáme maslo a smotanu a za stáleho miešania povaríme a vymiešame dohladka. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Z cesta odoberieme 2/3 a na pomúčenej pracovnej ploche ho pomocou valčeka vyvaľkáme na plát s Ø 30 cm. Plát nanesieme na dno a okraje vymastenej a múkou vysypanej formy.
Na cesto nanesieme vychladnutý puding a uhladíme. Potom na puding nanesieme hrušky s orechmi a potrieme karamelom. Zvyšné cesto vyvaľkáme a nakrájame na prúžky. Prúžky nanesieme na povrch koláča a doplníme guličkami z hrušiek ako oči.
Povrch potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku pomocou štetca alebo mašlovačky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Koláč necháme vychladnúť.
Oči potrieme červenou farbou a do stredu vytvoríme zreničku čiernou farbou. Tubičkou vytvoríme zuby.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie