Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky so soľou šľahačom dotuha. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vodou šľahačom do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kôrou. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Korpus necháme vychladnúť. Potom ho 2× pozdĺžne prekrojíme. Spodnú a strednú časť korpusu potrieme džemom.
Na prípravu krému na jemnom strúhadle nastrúhame marcipán. V mise vyšľaháme mascarpone s amarettom šľahačom na pastu. Pridáme mascarpone, cukor, vanilkový cukor, arómu a soľ a vyšľaháme na hladký krém. Nakoniec za stáleho šľahania prilievame smotanu a šľaháme na pevný, vzdušný krém.
Spodnú časť korpusu s džemom položíme na podnos, nanesieme naň asi 1/5 krému a r zotrieme. Zakryjeme stredným dielom s džemom a potrieme 2/5 krému. Zakryjeme zvyšným di lom a krémom potrieme povrch a bočnú stranu torty. Zvyšný krém vložíme do cukrárskeho vrecka a povrch torty ozdobíme. Posypeme mandľovými plátkami a odložíme do chladničky na 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
1. Sušené marhule vložíme do hrnca, zalejeme vodou a amarettom a necháme cez noc marinovať. Potom všetko ponorným mixérom rozmixujeme.
2. Pridáme očistené, odkôstkované marhule a znovu rozmixujeme.
3. Pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru, vanilkový struk a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte aspoň 5 minút.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Celý recept nájdete TU
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie