Flag

Zrniečkový kváskový chlieb bez miesenia

1 bochník
Jednoduché
130
Kváskový chlieb s Ražným kváskom Dr. Oetker je plný semienok a takmer bez práce.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na ražný kvások
1 balíčekRažný kvások Dr. Oetker
2 PLražná múka hladká (plus ďalšia múka na kŕmenie kvásku)
voda rovnaké množstvo
Na cesto
300 gmúka hladká
200 gmúka špaldová celozrnná
1,5 zarovnané KLsoľ
1 zarovnané KLrasca mletá
1 polievková lyžicaražný kvások
4 PLsemienka (slnečnicové, tekvicové)
350 mlvoda vlažná
Okrem toho potrebujeme
väčší pohár s viečkom
potravinárska fólia
slamienka alebo sitko
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
alobal
Picture - Ražný kvások Dr. Oetker
1

Na prípravu kvásku vo väčšom pohári zmiešame na oživenie sušený kvások a trochu vody a necháme 30 minút stáť. Pridáme múku a rovnaké množstvo vody, dobre premiešame, priklopíme viečkom a necháme stáť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách kvások prikŕmime pridaním ďalších 2 PL múky a rovnakého množstva vody. Ďalší deň kŕmime už 2× denne. Kvások je hotový po cca 4 až 5 dňoch.

2

Na prípravu cesta vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou, rascou, kváskom a semienkami.  Pridáme vodu a ručne dôkladne prepracujeme. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme asi 12 – 14 hod. na teplom mieste odpočívať. Na dostatočne pomúčenej pracovnej doske cesto doširoka roztiahneme, prekladáme proti sebe horizontálne a potom vertikálne. Toto zopakujeme ešte asi 3×. Slamienku alebo sitko vyložíme dostatočne pomúčenou utierkou a vložíme odpočinuté cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 1 a ½ hodiny kysnúť. Nahrejeme v rúre formu a potom ju vymastíme olejom. Nanesieme do nej cesto, prikryjeme alobalom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po 20 minútach odstránime alobal a dopečieme.

Doba pečenia: asi 40 minút

Elektrická rúra: 220 °C

Teplovzdušná rúra: 200 °C

3

Chlieb necháme vychladnúť.