Kvety bazy ponoríme do studenej vody (nedávame pod tečúcu vodu) a necháme dobre odkvapkať na kuchynskej utierke. Z kvetenstiev nožnicami odstrihneme hrubšie stonky. Fľaše a viečka opláchneme horúcou vodou.
Na prípravu sirupu v hrnci privedieme do varu vodu s cukrom, 2 minúty povaríme, odstavíme a necháme trochu schladnúť. Vmiešame kyselinu citrónovú. Kvety bazy uložíme do čistého hrnca (objem cca 2 l), prelejeme cukrovým roztokom, prikryjeme pokrievkou a necháme 24 hodín macerovať v chladničke.
Sirup scedíme cez sitko, privedieme do varu a 5 minút povaríme. Odoberieme prípadnú penu a plníme do fliaš. Uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie
Príprava :30 asi 3 fľaše à 500 ml