Flag

Vianočný jablkový džem

asi 6 pohárov à 200 ml
Jednoduché
40
Jablkový džem ideálny pre adventný čas pripravíte pomocou Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker ľahko aj vy.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Namiesto hrozienok môžeme použiť aj sušené brusnice alebo kandizovaný zázvor. Na prípravu džemu môžeme použiť šťavu z odšťavených jabĺk alebo kúpiť hotovú čerstvo lisovanú šťavu z obchodu.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Prísady
50 ghrozienka
3 PLrum alebo jablková šťava
25 gmandľové lupienky
675 gjablká (očistené)
250 mljablková šťava
2 KLExtrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
1 balíčekŠkoricový cukor Dr. Oetker
2 zarovnané KLKyselina citrónová Dr. Oetker 20 g
1 balíčekGelfix Extra 2:1 Dr. Oetker
500 gcukor
Picture - Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
Picture - Škoricový cukor Dr. Oetker
Picture - Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g
Picture - Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker
1

Hrozienka opláchneme teplou vodou, scedíme, vložíme do misky, pridáme rum alebo jablkovú šťavu a necháme macerovať ideálne cez noc. Mandľové plátky na suchej panvici zľahka opražíme do zlatista a dáme na tanier vychladnúť. Jablká umyjeme, olúpeme, vykrojíme jadrovníky, odvážime 675 g a nakrájame ich na malé kúsky.

2

Jablká, hrozienka, madľové plátky, jablkovú šťavu, extrakt, škoricový cukor a kyselinu citrónovú dáme do hrnca a dôkladne premiešame. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do zmesi a opäť dôkladne premiešame. Zmes privedieme do varu a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a zmes opäť privedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút.

3

Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.

4

Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.

Náš tip

  • Namiesto hrozienok môžeme použiť aj sušené brusnice alebo kandizovaný zázvor. Na prípravu džemu môžeme použiť šťavu z odšťavených jabĺk alebo kúpiť hotovú čerstvo lisovanú šťavu z obchodu.