Kváskový chlieb

(0)
5 1 5
Hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie!
    (Nepodarilo sa)
    (Poznám lepšie)
    (Dobrôtka)
    (Skvelý recept)
    (Fantastické!)

Vôni čerstvo upečeného domáceho kváskového chleba s Ražným kváskom Dr. Oetker sa nič nevyrovná.

1 bochník

jednoduchá príprava 20 minút Vegánske

Prísady:

Prísady:

na recept Kváskový chlieb

Na ražný kvások:

1 balíček Ražný kvások Dr. Oetker
2 PL ražná múka hladká (plus ďalšia múka na kŕmenie kvásku)
voda rovnaké množstvo

Na cesto:

340 g múka hladká
160 g ražná múka chlebová
280 g ražný kvások
2 zarovnané KL soľ
1 zarovnané KL rasca mletá
1 PL med tekutý
asi 300 ml voda

Okrem toho potrebujeme:

väčší pohár s viečkom
potravinárska fólia
slamienka alebo misa
plech na pečenie
alobal

preparation

príprava

1

Na prípravu kvásku vo väčšom pohári zmiešame na oživenie sušený kvások a trochu vody a necháme 30 minút stáť. Pridáme múku a rovnaké množstvo vody, dobre premiešame, priklopíme viečkom a necháme stáť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách kvások prikŕmime pridaním ďalších 2 PL múky a rovnakého množstva vody. Ďalší deň kŕmime už 2× denne. Kvások je hotový po cca 4 až 5 dňoch.

2

Na prípravu cesta vo väčšej mise zmiešame obe múky s kváskom, soľou, rascou, medom a vodou a ručne dôkladne prepracujeme.  Z cesta vytvarujeme guľu, vložíme ju do misy vymastenej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme asi 3 hodiny na teplom mieste kysnúť. Počas toho každú hodinu z každej strany cesto vytiahneme smerom von a preložíme späť a necháme kysnúť ďalej. Toto zopakujeme ešte asi 3×. Slamienku alebo misu vyložíme dostatočne pomúčenou utierkou a vložíme do nej cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 1 a ½ hodiny kysnúť. Nahrejeme v rúre plech a potom ho potrieme olejom. Vykysnuté cesto vyklopíme na plech, prikryjeme alobalom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 250 °C

Teplovzdušná rúra: 230 °C

Plynová rúra: 250 °C

Doba pečenia: asi 10 minút

3

Potom znížime teplotu a pečieme. Po 20 minútach odstránime alobal a dopečieme.

Elektrická rúra: 220 °C

Teplovzdušná rúra: 210 °C

Plynová rúra: 220 °C

Doba pečenia: asi 25 minút

4

Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Nutričné hodnoty na recept Kváskový chlieb

Na porciu/ kus Na 100 g / ml
Energia 8738 kJ
2087 kcal
775 kJ
185 kcal
Tuk 8.88 g 0.79 g
Sacharidy 445.26 g 39.40 g
Bielkoviny 65.42 g 5.79 g
Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie