Karob – alternatíva kakaa

V mnohých príspevkoch sa okrem klasického a holandského kakaa uvádza ako druh taktiež karob. Ten má podobnú chuť napríklad v koláčoch, mafinoch alebo cukrovinkách. Karob však nie je druh kakaa, ale jeho náhrada.
Karobový prášok a sirup sa vyrábajú z plodov stredozemného stromu Ceratonia siliqua, známeho skôr pod slovenskými názvami chlebovník, chlieb svätého Jána, svätojánsky chlieb či rohovník obyčajný.

Tmavý karob

 

Karob je moderná alternatíva kakaa. Používa sa rovnako ako kakao, ale bez nutnosti toľko dosladzovať. Karob je prirodzene sladký, preto môže byť množstvo pridaného cukru v recepte až o 1/3 nižšie ako pri použití kakaa.

Karobový prášok sa získava dôkladným zomletím struku zo subtropického stromu nazývaného rohovník obyčajný. Následne sa suší a praží. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny, bielkovín a minerálov, neobsahuje kofeín a má veľmi nízky obsah tuku.

Ako karob chutí? Karob (alebo tiež svätojánsky chlieb) má mierne sladkastú, korenistú chuť.

Čo je karob a čo všetko dokáže?

Karob je bohatý na bielkoviny, minerály, vitamíny, najmä A, B a D, horčík, vápnik, železo, fosfor a nikel. I klasické kakao obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Oproti kakau však karob neobsahuje kofeín a niektoré alergénne látky, preto sa považuje za zdravší variant kakaa. Z výpočtu toho, čo karob dokáže, je zrejmé, že je v niektorých aspektoch vskutku zdravší než kakao.

Karobový prášok podporuje zdravé trávenie, rieši žalúdočné problémy a pomáha pri vylučovaní. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojom rýchleho prísunu potrebnej energie. Veľmi dobre sa uplatňuje pri výrobe bezlepkových potravín. Vďaka vysokému obsahu vápnika sa používa ako výživový doplnok pri osteoporóze. A v neposlednom rade je skvelou náhradou čokolády pre tých, ktorí nevedia odolať maškrteniu a pre to priberajú.

Od Jána Krstiteľa ku karátu

Názov je inšpirovaný legendou o svätom Jánovi Krstiteľovi, ktorý prežil na nemilosrdnej púšti len vďaka semienkam karobu, pretože okrem toho, že sú veľmi chutné, dodávajú zároveň veľa energie obsiahnutej v bielkovinách a cukroch. Navyše semienko karobu nenasáva žiadnu vlhkosť, takže váži úplne rovnako na mori aj v púšti. Taktiež preto sa stalo prototypom jedného diamantového karátu (skratka CT) – semienka karobu vykazujú vzácnu štandardnú hmotnosť, a to 0,2 g. Od karobu ku karátu teda nie je ďaleko.

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie