SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Fenomén VANILKA

Vanilka je skutočným fenoménom a jej aróma je nezabudnuteľná. Vanilka je celosvetovo najobľúbenejšia sladká príchuť. Vanilka má bohatú históriu a nemenej zaujímavý je aj spôsob jej pestovania a využitia.

Počiatky vanilky môžeme nájsť v Mexiku, v oblastiach okolo rovníka. Pestovala sa a využívala už v dobe Aztékov. Do Európy sa dostala až oveľa neskôr, konkrétne v 16. storočí.

Jej obľuba však počas stáročí strmo rástla po celom svete, európsky kontinent nevynímajúc. Vanilka sa spočiatku pestovala len v Mexiku. Dôvodom bolo opeľovanie, o ktoré sa starali tamojšie malé včely a kolibríky, ktoré inde nežijú. Vďaka revolučnej myšlienke o umelom opeľovaní, väčšinou pomocou tenkej bambusovej tyčky, sa táto úžasná plodina začala pestovať aj v iných častiach sveta. V súčasnosti je najznámejším miestom pestovania vanilky africký ostrov Madagaskar. Pestovanie, zber a spracovanie vanilky si vyžadujú trpezlivosť a dôkladnosť. Rovnako vysoké nároky sú kladené na prepravu. Nevhodným zaobchádzaním by mohlo totiž dôjsť k strate typickej arómy

Ste aj vy priaznivcami vanilky? Tak neváhajte a prečítajte si o tomto korení viac, alebo rovno skúste niektorý z našich skvelých receptov!

Recepty (1 z 1)